Trends, COVID-19 en de gevolgen voor lokale klanten
Een Amerikaanse multinational in telecom nam in 2016 een telematicabedrijf over dat gevestigd was in Dublin. De grootste telematica-leverancier uit Nederland werd in 2019 verkocht aan een Japanse multinational van auto- en vrachtwagenonderdelen. En meer recentelijk nam een Scandinavisch bedrijf eind 2020 een telematicaoplossing uit de Benelux over. Het is duidelijk dat de sector van de voertuig-, machine- en assettrackingplatforms een aantal belangrijke veranderingen heeft ondergaan. En dat is nog zonder dat we kijken naar de impact die COVID-19 waarschijnlijk zal hebben op de centralisatie van platformen en de kansen die dit kan creëren voor nieuwe overnames.
Het is tijd om te kijken naar de organisaties die deze tracking platforms gebruiken. Wat is de impact op de producten die zij gebruiken? Moeten zij zich zorgen maken over de verdere ondersteuning van de hard- en softwarecomponenten die zij momenteel gebruiken? Hoe zit het met de lokale wettelijke vereisten? Of landspecifieke oplossingen? Moeten zij binnen een bepaalde termijn overschakelen op een nieuw systeem of kunnen zij het oude platform blijven gebruiken, wetende dat er in de toekomst waarschijnlijk niet veel ontwikkeling zal zijn?
Asset tracking en kritieke dagelijkse taken
Het volgen van voertuigen, machines en asset is van cruciaal belang voor de dagelijkse werkzaamheden. Bouw- en nutsbedrijven maken steeds vaker gebruik van asset -trackingplatforms om hun wagenpark, machines, klein gereedschap en andere apparatuur te beheren. Deze organisaties begrijpen dat het niet alleen gaat om te weten waar een asset zich bevindt, maar ook om het garanderen van de veiligheid van werknemers, het plannen van projecten zodat deadlines kunnen worden gehaald, het zorgen voor transparantie van machinegebruik om de kosten van complexe projecten te helpen beheren, en nog veel meer.
Het is ook belangrijk om het juiste voertuig-, machine- en asset tracking platform te hebben en de juiste hulp van leveranciers, aangezien zij hun systemen blijven ontwikkelen en ondersteunen. Om een voorbeeld te geven, wettelijke vereisten over check-in-at-work, km-registratie, km-vergoeding, tijdregistratie (CAO's), mobiliteitsvergoeding, enz. evolueren voortdurend. Het is essentieel dat uw trackingplatform bij elke wijziging wordt bijgewerkt. Tracking platform leveranciers die lokale kennis en devlopment teams hebben zijn een goede oplossing.
Uw asset tracking platform leverancier is overgenomen. Wat nu?
Dus, wat gebeurt er als uw lokale leverancier wordt overgenomen? 20.000 is een enorm aantal klanten voor een Benelux leverancier. Maar wat gebeurt er als een wereldspeler met 300.000 of meer klanten het bedrijf overneemt? Hoe relevant zijn deze lokale klanten als zij minder dan 10% van het totale klantenbestand vertegenwoordigen? Zal er naar hun verzoeken worden geluisterd? Zal een wetswijziging die slechts een kleine minderheid treft, prioriteit krijgen op de wereldwijde roadmap die voor de andere 300.000 klanten wordt beheerd?
Hoe betrokken is de leverancier van uw asset tracking platform?
Wij hebben gemerkt dat klanten zich steeds meer zorgen maken over deze vragen, en dat begrijpen wij volkomen. Om u te helpen ervoor te zorgen dat uw organisatie in handen komt van een echt betrokken leverancier, hebben we een lijst met kritieke punten opgesteld die u kunt controleren.
- Verborgen kosten
Zoals de uitdrukking zegt, er bestaat niet zoiets als een gratis lunch. Dus, als u de tracking hardware voor (bijna) niets wordt aangeboden, waar zijn dan de verborgen kosten? En, als blijkt dat het echt gratis is, dan bent u waarschijnlijk het product. In dat geval is het aan u om te beslissen of dat goed is voor uw situatie en te controleren of de hard- en software de functionaliteit heeft die u nodig hebt, inclusief het kunnen werken met al uw voertuigen, machines en assets, en het kunnen verbinden met tachograaf of CAN-bus (indien nodig).
- Hardware specificaties
Hoe zit het met de autonome apparatuur en asset trackers: hebben die dezelfde specificaties als de hardware die u nu gebruikt? Dezelfde levensduur van de batterij? En dezelfde kwaliteit van connectiviteit? Ten slotte, biedt de leverancier dezelfde dekking in de Benelux als elders, bijvoorbeeld in de VS of de Nordics?
- Past één maat bij iedereen?
Hebt u een standaardaanpak nodig voor asset tracking? Of moet u zowel actieve als passieve tags combineren voor het traceren van materiaal en gereedschap? Het loont de moeite na te gaan wat u nodig hebt en wat de leverancier kan leveren, want sommige leveranciers zijn flexibeler dan andere.
- Mobiele apps
Is er een mobiele app beschikbaar? Zo ja, zal die voldoen aan uw behoeften als u in de toekomst uitbreidt? En welke functionaliteiten kunt u vandaag al gebruiken? Mogelijke functionaliteiten zijn een overzicht van alle assets, schaderapportage, asset boeken voor projecten, inventaris- of inspectielijsten, check-in-at-work, urenregistratie, leverings- en transportplanning, en eco-driving monitoring. Zelfs als u deze functionaliteiten nu niet gebruikt, zouden ze (en/of andere functionaliteiten) in de toekomst nuttig zijn? En zijn deze functionaliteiten beschikbaar in uw land?
- Algemene en sectorspecifieke kenmerken
Biedt het asset tracking platform zowel verticale producten en oplossingen (te gebruiken in alle sectoren) als uitgebreide functies die nodig zijn in uw specifieke sector? U hebt bijvoorbeeld functies nodig voor check-in-at-work, km-vergoeding, tijdregistratie (CAO's), of mobiliteitsvergoeding.
- Referenties
Kijk eens naar de organisaties die reeds gebruik maken van het asset tracking platform: zijn er relevante en erkende referenties uit uw sector die in andere landen gevestigd zijn? Zo niet, hoe groot is dan de kans dat het nieuwe platform aan uw specifieke eisen zal voldoen?
- API-opties
API-verbindingen zijn essentieel voor een vlotte integratie met uw andere softwarepakketten. Vraag uw asset tracking platform leverancier dus naar de API opties die zij voorzien, hoe deze in rekening worden gebracht (vooral als het platform verandert en de interface moet worden aangepast aan lokale spelers), en of er nieuwe API kosten zijn en wat deze dekken.
- Technische problemen
Wat gebeurt er als er een technisch probleem is? Zal de leverancier van uw asset tracking platform het probleem snel kunnen verhelpen? Kan er een technicus bij u langskomen of zitten alle technische medewerkers op een centrale locatie en is er alleen een commercieel team in de Benelux? Hoe graag we er ook niet bij stilstaan, soms moet u nadenken over de ondersteuning waarop uw organisatie kan rekenen in het slechtste scenario.
Veranderen ten goede
Maar het is niet allemaal negatief. Veranderingen en verstoringen geven ons altijd de kans om ten goede te veranderen. Zie het dus als een kans en evalueer de systemen waarover u momenteel beschikt en wat uw organisatie nodig heeft om haar toekomstig potentieel waar te maken. Overweeg:
- Wat ontbreekt er aan uw huidige systeem?
- Wat heb je altijd al willen verbeteren of stroomlijnen, maar niemand luisterde?
- Hoe tevreden bent u met de gebruikersinterface en de cartografische functies?
- Wilt u een modernere look en feel?
- Hebt u frequentere updates van gegevens en kaarten nodig?
- Zouden meer gebruikers het opsporingssysteem efficiënter maken en het totale voordeel van het systeem vergroten?
- Is dit het juiste moment om een moderner tijdregistratiesysteem in te voeren dat de administratieve rompslomp bijna volledig wegneemt?
Met andere woorden, in plaats van eenvoudigweg van de ene leverancier naar de andere te springen, is dit het ideale moment om verschillende platforms te vergelijken. Dus, maak een lijst, droom groot, en grijp de kans om te veranderen!